Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών τηλεπικοινωνίας - τηλεδιασκέψεων και προκειμένου το διδακτικό αντικείμενο της ιστορίας Α’ Λυκείου (Γενικής Παιδείας) να καταστεί ελκυστικότερο στους μαθητές του ΕΠΑΛ Τυρνάβου, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο η σύγχρονη, εξ αποστάσεως συνεδρία - συνομιλία με την κ. Δάφνη Ζαχαριάδου - Τορολοπούλου, θεατρολόγου, που ζει κι εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη. Με την ευγενική μεσολάβηση της μαθήτριας του σχολείου, Σμαρώς Καμπούρη κι έπειτα από σχετική πρόσκληση εκ μέρους της εκπαιδευτικού της σχολικής μονάδας, Βασιλικής Μανώλη, με τη σύμφωνη γνώμη της διευθύντριας, Ελένης Νούλα και την τελική έγκριση της δράσης από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, έλαβε χώρα στις 15 Μαρτίου 2023 η προαναφερθείσα τηλεδιάσκεψη. Το ΕΠΑΛ Τυρνάβου ευχαριστεί θερμά τη Δάφνη Ζαχαριάδου - Τορολοπούλου για την προθυμία και την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση, καθώς και για την πολύτιμη εμπειρία που τελικά χάρισε στους μαθητές.
Σκοπός της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου και την οποία παρακολούθησαν μαθητές της Α’ τάξης, ήταν τόσο η επαφή με τον πολιτισμό και την ελληνική παρουσία του σύγχρονου ελληνικού στοιχείου στην Κωνσταντινούπολη, όσο και η σύνδεση με την ιστορική πραγματικότητα που σχετίζεται με τη διδακτική ενότητα “Ο Μικρασιατικός πόλεμος (1918-1923)”. Η ενότητα προσέφερε γόνιμο προβληματισμό για θέματα όπως το προσφυγικό ζήτημα, ο εκτοπισμός πληθυσμών και ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος της δράσης ήταν να συνδιαλλαγούν οι μαθητές με την “ανταποκρίτρια” στην Κωνσταντινούπολη, να θέσουν ερωτήματα, να διευρύνουν τους πολιτιστικούς, πνευματικούς και ιστορικούς τους ορίζοντες, αξιοποιώντας παράλληλα τα επικοινωνιακά στοιχεία μιας συνέντευξης, που εντάσσονται στο διδακτικό αντικείμενο της Νεοελληνικής Γλώσσας. Θεωρώντας ότι η επαφή των μαθητών με την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλης σημασίας και αξιοποιώντας γι’ αυτό το σκοπό, σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές, η δράση αποτέλεσε μια εποικοδομητική διαδικτυακή συνάντηση που τους εφοδίασε με πλούτο γνώσεων και εικόνων από τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.